Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bázis

            Általános jellemzők:

 

A laktanyák a Devecser-Sümeg közötti úton, Devecsertől mintegy 5 km-re voltak. Az út jobb oldalán települt a 19. tábori páncélos és gépjárműanyag raktár (MN 7477) és a 16. önálló vontató és javító zászlóalj, (MN 2290), bal oldalán az 1. Robbanóanyag raktár (MN 7508).    A bázisok területét erdő borította.

A tárolt anyagok ún. tároló szektorokban voltak elhelyezve , szektoronként 5-6 épülettel. Az épületek egymástól 30-50 méterre, egy körút mentén épültek, néhányat 3 oldalról töltés védett.. A szektorokat eredetileg kisvasút kötötte össze, melynek vonalait a 70-s évektől kezdődően felszámolták, mert a sínek a kis kerekű targoncák mozgását lehetetlenné tették. Az eredeti épületek 200 m2 alapterületűek voltak téglából, készültek, faszerkezetű tetővel ellátottak, nagyon jó minőségűek . Az eredeti épületeken csak annyi változtatás történt, hogy a bejárati ajtókat átalakítottuk, a padlózatot simává tettük, valamint irodákat alakítottunk ki. A meglévő épületek a későbbi évek során 220-440 m2-s barakk épületekkel, közöttük nyitott tároló helyekkel egészültek ki. A raktárak tároló berendezése kezdetben hagyományos állványos rendszerű volt, a későbbiekben a szükséges helyekre Dexion-Salgó rendszer lett beépítve.

A szakanyag tároló raktárakon túlmenően az évtizedek során a bázis infrastruktúrájában jelentős fejlődés történt. A területek középső –a közúthoz közelebbi- részén épült fel a javító zászlóalj teljes épület együttese, legénységi körlet, telefonközpont, rendezvényterem, gépjármű telephely, sportpályák, szolgálati épületek készültek. A régi ellátó épületek, konyha, gyengélkedő, iroda épületek, stb. pedig belső korszerűsítésen estek át. A belső utak aszfalt borítást kaptak.

A hivatásos állomány elhelyezése az első időkben a raktárépületekben, majd az út bal oldalán lévő lakótelepen, később a létszám növekedése miatt Pápán, 1978-tól pedig Ajkán volt. A bejárást szolgálati buszjárat biztosította. Néhány lakás, illetve albérlet Devecserben is volt. A sorállomány elhelyezése az első húsz évben –szűk körülmények között- az MN 7508 területén történt, javulást csak a 80-as évek elejére a jobb oldali részen elkészült új, korszerű legénységi épület jelentett.  

 

A mappában található képek előnézete A bázis

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.