Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Emléktábla avatás

Hideg, de nagyon szép napos időben gyülekeztünk a devecseri Művelődési házban.

Ma október 15-én van a 60. évfordulója annak, hogy megalakult az MH 7508 alakulat mely 55 éven keresztül - felszámolásáig -, állomásozott a városban. Sajnos más aktualítása is van a 2011-s évnek. Az MH 2290 alakulatot 10 éve, az MH 7508-t 5 éve számolták fel.

Az évfordulók, az itt állomásozott alakulatok, az itt szolgáló katonák és polgári dolgozók emlékének megőrzése érdekében a Klub taggyűlése úgy határozott, Emléktáblát állít. Ezt a szándékunkat Devecser város Önkormányzata támogatta, engedélyezte a tábla elhelyezését, mely gesztusért ezúton is köszönetünket fejezzük ki.

A Klub saját forrásaiból elkészíttette az Emléktáblát (köszönet a készítőnek) és megszervezte a mai ünnepséget.

10 órakor felcsendült a Himnusz, majd Puskás Tibor nyá. alezredes a Klub elnöke köszöntötte a megjelenteket, közöttük a város, a jogutód katonai szervek és a sajtó képviselőit, volt munkatársainkat, érdeklődőket, tagjainkat.

Az Emlékbeszédet Binder Károly nyá. őrnagy mondta el. A beszéd írott változata az oldalon megtekinthető.

Ezután Balogh Gábor nyá. százados, a rendezvény korelnöke leleplezte az Emléktáblát, majd a Klub nevében, a három volt alakulat képviseletében Horváth Sándorné t. őrmester, (MH 2290), Konkoly József nyá. zászlós (MH 7508) és Horváth Sándor nyá. százados (MH 7477) helyezte el az emlékezés koszorúját. Az ünnepség hivatalos része a Szózat hangjaival zárult.

A Művelődési ház előcsarnokában a Klub életével kapcsolatos dokumentumokat, emléktárgyakat, elismeréseket állítottunk ki, megtekinthető volt a Klub Emlékkönyve is.

Egy-egy pohár üdítő  és némi harapnivaló mellett vendégeink felidézték az elmúlt fél évszázadot, személyes emlékeiket, ismerősök és ismeretlenek beszélgettek egymással a múltról, a jelenről.

Megható volt hallani egy vendégtől, - aki nem tartozott az alakulatok állományába -, hogy milyen jó volt látni az emberek összeölelkezését, a baráti kapcsolatokat, a jó csapatra utaló megnyílvánulásokat.

Köszönjük a Művelődési ház munkatársainak segítségét a rendezvény lebonyolításában.

Az avatásról készült fotók egy részét galériánkban megtekintheti. A képeket Sembery Dénes nyá. törzszászlós Czeidli József és ifj. Binder Károly készítette. A képeket később bővítjük.

BK.

                                           ....................................................................................................

 

Végül - helyzetemmel visszaélve - engedjenek meg néhány személyes megjegyzést.

Mielőtt megrónának, hogy megsértettem az öltözködési előírásokat (nem volt rajtam a tányérsapka) hadd magyarázzam meg: Amikor még sapkát hordtam, nem kellett szemüveg. Amióta szemüveggel olvasok, nem hordok sapkát. Mivel a beszédet én írtam és szinte fejből el tudtam volna mondani, gondot okozott, hogy a sapka és a szemüveg együttes működtetése során hányszor verem le a tányérsapkát. Ezért döntöttem úgy, hogy inkább sapka nélkül mondom el a beszédet. Az már a sors fintora volt, hogy a gyönyörű napsütésben egyáltalán nem kellett a szemüveg.

A másik, - lényegesebb - megjegyzés: A beszéd során törekedtem arra, hogy minden politikai vonatkozást kerüljek. Amit elmondtam az tisztán a város elmúlt 70 évének katonai története. Ha elolvassák, látni fogják, nem teljes. Szeretnénk az üres időszakokat  tartalommal megtölteni, ehhez segítséget kérünk, mely alapja lehet egy részletes történetet tartalmazó kiadványnak. A teljes szöveget azért tettem fel az oldalra, hogy ösztönözzem azokat akik a témával behatóbban akarnak foglalkozni. Terjedelmi okokból kimaradtak belőle a felállítandó "M" törzsek, ezek állománya, Tőlük elnézést kérek.

A harmadik - és ez tényleg személyes - megjegyzés: 1973-ban vagy 74-ben egy Reziben tartott hadsereg bajnokságról társam frissen nyert Skoda-100-val jöttünk haza. Devecser előtt az erdőbe beérve, kerítéseket, őrtornyokat pillantottunk meg. Jellemző az akkori idők titoktartására, (társam rakétás én gépjárműves voltam), hogy fogalmunk sem volt, milyen alakulat állomásozik ott. Ezért aztán nagy meglepetéssel vettem, hogy 1975 augusztusában közölték velem: első tiszti beosztásom osztályvezető, 19. tábori páncélos és gépjárműanyag raktár, Devecser. Bevonultam és egy olyan kollektívával ismerkedtem meg, amit ma is rendkívül becsülök és büszke vagyok arra, hogy sok-sok évig tagja lehettem.

Binder Károly

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.