Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Ganna, Döbrönte, Pápa

Közel 10 éve járjuk a Klub tagjaival a környéket. Kirándulásainkon sokszor rácsodálkozunk, hogy szűkebb környezetünkben milyen csodákra bukkanunk, mennyi érdekes látnivaló van alig fél órai autózás után. Ilyen élményünk volt szombati kirándulásunk is. A túrát Kinga és Pista szervezte.

Utunk első állomása Ganna volt. Itt található a Szent Kereszt Felmagasztalása plébániatemplom és mauzóleum. A Római Pantheon kicsinyített másaként 1808-1818 között építtette az Esterházy család, ez szolgált a család temetkezési helyéül. Nagyon szép az egész épület együttes, a templombelső és lenyűgöző a 20 méteres belmagasságú kupola, mely teljes egészében eredeti. A templom alatt találhatók a sírkamrák, ahol az Esterházy család grófi ágának tagjai alusszák álmukat. Róluk az idegenvezető hölgy szolgált részletes információkkal.

Utunk Döbröntére vezetett. A Bakony hegyei közötti apró település nagyon szép, tiszta, rendezett. Célunk Szarvaskő vára volt a falu feletti gerincen. Az 1367 körül épült vár így, romjaiban is lenyűgöző, remek kilátás nyílik délre a Bakonyra, távolban a Somlóra, észak felé pedig már a Kis Alföld látható.

A várlátogatás fáradalmait a falu határában a Bittva patak mellett  pihentük ki.

Következő állomásunk Pápa volt. A Kékfestő múzeumba mentünk, ahol remek kiállítás mutatja be a kékfestés pápai múltját. A termékek mellett a teljes technológiai folyamat is látható, a kézi festés kádjai mellett az eredeti, műszaki műemlékeket képező gépekkel, melyek elvileg még ma is működőképesek. Nagyon ritka látvány az üzemet behálózó transzmisszió rendszer, az ezt hajtó, eredeti gőzgép, a 100 éves, fokozat nélküli fordulatszám (sebesség) váltó, a többi gép. A padlástérben található szárító helyiségben kiállítás mutatja be a kékfestés lehetőségeit. A látogatót a múzeumban nagyon magas színvonalú idegen vezetés látja el minden szükséges információval.

Három csodálatos helyen voltunk szombaton, kár, hogy objektív okok miatt többen nem tudtak eljönni.

Fotók: Képgaléria/Kirándulások/Ganna, Döbrönte, Pápa

BK.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.