Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Honvédsírok rendezése

 A devecseri régi temetőben találkoztunk október 2-án, délelőtt. Az itt található három 1848-49-s honvédsír rendbetételét folytattuk.

Augusztus végén megtörtént a szemét elszállítása, a kiültetett virágok rendezése, a gyom eltávolítása, a sírkövek megtisztítása.

Mostani feladatunk a sírok egységes képének kialakítása és ezek fenntarthatóságának biztosítása volt.

Komoly síremlék kialakítására anyagi lehetőségeink miatt nem gondolhattunk, ezért olyan megoldás született, ami meghatározza a sírok helyét, környezetétől elválik, a további rendben tartást megkönnyíti. Ezzel együtt megtörtént a sírokra ültetett virágok átrendezése is. Az elvégzett munkát, a sírok jelenlegi kialakítását képeinken mutatjuk be.

 

Nehezebb dolgunk van a harmadik síremlékkel. Kerkápoly Tivadar honvéd százados sírköve jelenleg két sír között helyezkedik el. Egyelőre nem tudjuk, valódi sír felett van, vagy „csak odakerült” A tisztázás érdekében felvesszük a kapcsolatot a temető fenntartójával, illetve az önkormányzattal. Ha nem követünk el kegyeletsértést és a szabályok lehetővé teszik, kezdeményezzük a sírkő méltóbb helyre áthelyezését. A mai napon csak a megdőlt állapotot tudtuk megszüntetni, más munkára nem volt lehetőség.

A rendezésről készített fotókat a Képgaléria Honvédsírok/Rendezés 2013.10.02. címen nézhetik meg.

A fotókat Konkoly József és én készítettük.

BK.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.