Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirándulás Pannonhalmára

 Ragyogó időben találkoztunk szombat reggel Noszlopon. Éves munkatervünknek megfelelően Pannonhalmára indultunk, cél az Apátság megtekintése volt. Néhányan már régebben jártunk ott, nekünk meglepetés volt a kialakított fogadó centrum, a fedett parkoló, a látogatóbarát környezet.

Először nagyon kellemes sétát tettünk az Apátság arborétumában. Megcsodáltuk a levendula ültetvényt, a fűszer- és gyógynövények parcelláit. Érdekes volt látni, hogy azok a fűszerek, amiket üvegben, tasakban vásárolunk a boltban, hogy néznek ki természetes állapotukban.

A látogató központba visszatérve megkezdődött a hivatalos program. Ennek első lépéseként egy kisfilmet néztünk meg az Apátság életéről, majd egy nagyon kedves idegenvezetővel (talán nem illik, de megjegyzem, csinos fiatal hölgy) megindultunk az Apátságba.

Látogató szempontból itt is több, –látogatóbarát- változást tapasztaltunk, rövid séta, majd egy kis lépcsőzést követően már az Apátság falain belül voltunk. Az udvaron idegenvezetőnk elmondta az Apátság rövid történetét, megcsodálhattuk a gyönyörű kilátást.

A látogatás következő eleme a templom, az altemplom, a kápolnák megtekintése volt, -mindenhol szakszerű tájékoztatással-, a nevezetes márványszékbe beülve pedig sajnálattal állapíthattuk meg, egyikünkből sem lesz király.

Az Apátság könyvtára volt a következő állomás. Gyönyörű volt, mint mindig. Vezetőnktől elköszönve még megnéztük az időszakos kiállítást, majd az árnyat adó fák alatt tartottunk egy rövid pihenőt.

Pannonhalmáról az utunk Kisbérre vezetett, testvérszervezetünk, a helyi hagyományőrző egyesület vezetőjéhez. Megnéztük az összegyűjtött emléktárgyait, ezek bővítéséhez most is vittünk anyagot.

A hazaúton rövid időre megálltunk a 82-s út cseszneki pihenőjénél. Kávé, pogácsa és rémület.

Nem tartozik a kiránduláshoz, de szakemberként, közlekedőként és egyszerű emberként is, borzasztó volt nézni, mit művelnek a motorosok ezen a gyönyörű úton. Valahol talán elfogadható, hogy az életükkel játszanak, de miért kell ebbe a közlekedés többi résztvevőjét is játszótársnak bevonni?

A következő megálló Zirc, fagylaltozás. Ez szerves része kirándulásainknak, amire a nagy meleg miatt fokozottan szükség is volt. Rövid beszélgetés, elköszönés után indultunk haza.   

A kirándulásról készített képeinket megtekinthetik a Képgaléria/Kirándulások/Pannonhalma albumban. A fotókat Sembery Dini és én készítettük, később kiegészítjük Schmidt Zoli és Puskás Tibi képeivel is. A fotók minőségéért elnézést kérünk. A belső terekben nem szabad vakut használni, a kinti erős napsütés lehetetlenné tette a rendes fényképezést.

BK.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Erdős Géza - egeza@tvn.hu

Gratulálok a pannonhalmi kiránduláshoz, igazán kellemes élményetek volt. Nem beszélve a kisbéri látogatásotokról, ami számomra meglepetés volt.
Javaslom, hogy a KDR honlapjára jelentkezzetek be, mert még csak ti nem mutatkoztok ott be. Talán többen fogják olvasni az oldalatokat. Mátyási Ferinek írjatok: feco61.matyasi@gmail.com
Üdvözlettel: Erdős Géza