Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Nemesvámoson

2018. október 10-én Nemesvámosra kirándultunk. 

Az első úticél a Nemesvámos melletti Baláca puszta volt, az ott feltárt római kori villagazdaságot látogattuk meg.

20181010_114730.jpg

A parkolótól a villagazdasághoz vezető út

A helyszínen a XX. század elején talált és szerencsére szakértő kezekbe került törmelékdarab indította el 1906 és 1926 között az első feltárási munkákat, melyet a 70-s években folytattak   illetve folytatnak jelenleg is.

A feltárások során páratlan műemlék bontakozott ki. Valószínűleg az 1., 2. és 3. században épült és működött itt ez a gazdaság, hatalmas területen, csodálatos villa, körülötte gazdasági és lakóépületek, fürdő, kertek találhatók.

Tárlatvezetőnk, Alekszandra nagyon szakszerű és érdekes tájékoztatója alapján megismerkedtünk a az egyes épületek, helyiségek valószínű rendeltetésével, megcsodálhattuk a benne tárolt anyagokkal együtt megtalált,viszonylag épen maradt pincehelyiséget, a fűtési rendszer, a mozaik padlók, a vakolatok megmaradt részeit. A falaknál illetve az egész gazdaságban jól láthatóan elkülönítve láthatok az eredeti - majd 2000 éves!- elemek és a bemutatást és állagmegóvást szolgáló utólagos kiegészítések.

A gazdaság valószínűleg a 4. században háborúk következtében pusztult el, helyén az évszázadok során mezőgazdasági tevékenység folyt, így őrződött meg az utókornak.

Megnéztük a kapcsolódó Kőtár kiállítását is, ahol Veszprém megye, a Balaton Felvidék területén talált római kori tárgyakból építészeti maradványokból összaállított nagyon változatos és érdekes bemutató látható.

A kiránduláson készített fotókat a Képgaléria/Kirándulások/Baláca alatt nézhetik meg.

A kirándulás második részében egy Nemesvámoson működő tökmagolaj gyártó üzemben jártunk. Itt a tulajdonos mutatta be a cég jellemzőit, a tökmagolaj készítésének jellemzői folyamatait, az olaj gasztronómiai értékeit. A szóbeli tájékoztató után a valóságban is végignéztük az előállítási folyamatot, majd lehetőségünk volt a frissen előállított tökmagolajat megkóstolni. A termék önmagában is nagyon jó ízű, ízesítésre nagyszerűen használható.

Nagyon hasznos és érdekes kirándulás volt, köszönjük a segítséget.

BK.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.