Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Pákozdon

Aggódva figyeltük az időjárás jelentést a 25-e előtti napokban. Nem véletlenül, hiszen klubunk i történetének saját erőből a  legtávolabbra vezető kirándulására készültünk. Az előzetes hírek ellenére szép időben találkoztunk reggel Bakonygyepesen. A cél Pákozd volt, a Mészeg-hegyen kialakított Katonai Emlékpark.

Az 1848. szeptember 29-i, Pákozd-sukorói csata emlékére 1951-ben felállított obeliszk környezetében, civil szervezetek összefogásával, a hadsereg segítségével, 2010-ben kezdték meg egy Emlékpark kialakítását. Létrehozásának célja hadtörténelmünk kiemelkedő eseményeinek bemutatása, a katona hősök emlékének ápolása volt. Az Emlékparkot az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította.

Az Emlékpark kiállításai részletesen bemutatják az 1848-ban megalakult Magyar Honvédség történetét, a szabadságharcok, a világháborúk emlékeit, a sorkatonaság történetét, a missziók emlékeit.

Nagy érdeklődéssel néztük végig a tárlatokat, a szabadtéri emlékhelyeket, a háborús lövészárok rendszert, a missziókban szolgált bajtársaink személyes tárgyaiból összeállított kiállítást. Az iraki pénzek, az afrikai igazolványok és sok egyéb eredeti tárgy mellett megrázó látvány az az Afganisztánban páncéltörővel szétlőtt több rétegű ablak, mely mögött egy bajtársunk súlyos sérüléseket szenvedett. Megnéztük a kiállított ágyúkat, az 56-s harckocsit, nem mellesleg pedig gyönyörködtünk a csodálatos panorámában, a Velencei-tó nádrengetegében.

Útunk következő állomása a Don-kanyar Emlékkápolna volt. Az önmagában is impozáns épületet igazán megrendítővé a sok személyes emléktábla teszi, melyeket a leszármazottak állítottak hősi halált halt hozzátartozójuk emlékére. A padokra leültünk egy ideig, volt miről elmélkedni.

A program zárásaként lementünk a tópartra, sajnos a halászcsárda még zárva volt, így a halászlé elmaradt.

Nagyon tanulságos, sok személyes emléket felszínre hozó, tartalmas kirándulás volt.

Köszönjük a létrehozóknak.

A kiránduláson készült fotókat a Képgaléria Pákozd menüben tekinthetik meg.

BK.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.