Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szalonnasütés a Sárcsi-kútnál

Gyönyörű időben találkoztunk szombat reggel Ajkán. A program: szalonnasütés. Az eredeti elképzelésünk szerint ismét a Bányász múzeum körüli részre mentünk volna, de Tibi más helyszínt javasolt, így az Ő vezetésével indultunk neki a Bakonynak. A szerpentin, a meredek hegyoldalak között futó út, az út mellett békésen legelésző őz már jelezte, hogy nem akárhová megyünk. Majd félórás autókázás után bukkant fel az erdei tisztás, a sportpálya, a faház, körülötte padok, kiépített tűzhelyek, parkolók.

A táj, a környezet semmiben nem különbözött az ország felkapott hegyi kiránduló helyeitől. Akár a Mátrában, a Bükkben vagy a Pilisben is lehettünk volna. A faház körül források, erdei patak, tó is található. Tiborékon kívül még egyikünk sem járt itt, így a környezet mindenkit lenyűgözött.

Bőven találtunk tűzifát is, így hamar sikerült a tűzrakás. Míg a megfelelő parázsra vártunk, felfedeztük a környéket és előkészítettük a sütés kellékeit.

Innentől már a szalonnáé lett a főszerep. Nyársra, parázs fölé, csepegtetés, majd a megérdemelt hami. Nem először csináltunk ilyet, így ez a körforgás többször megismétlődött. Közben –az éjszakai munka után- befutott Sik Zoli is, akit természetesen a Balaton körüli futás élményeiről kérdeztünk.

Beszélgetéssel, játékkal, a környék felderítésével töltöttük az időt. A pihenő helyre újabb vendégek is érkeztek, a tisztás távolabbi sarkában táborozók voltak, az úton kerékpárosok tekertek. Beindult az élet, de mégsem tűnt zsúfoltnak, nyugodt, szép környezetben töltöttünk el a tervezettnél is több időt.

A képgalériában láthatnak fotókat és egy térképet is erről a helyről. A Bakony, Kab-hegy környéke gyönyörű látnivalókkal szolgál. Talán kevéssé felkapott, mint az ország más tájai, de állíthatjuk, nem marad el azoktól.

Minket megfogott, vissza fogunk jönni.

A képeket a Képgaléria/Kirándulások/a Sárcsi kútnál menüpont alatt nézhetik meg.

Bk.

............................................................................................................................................................................

Egy kis kiegészítés a fentiekhez:

Évekkel ezelőtt, egy felmérésben azt írtam, hogy Ajka legnagyobb előnye a környéke. Kevés olyan hely van az országban, ahonnan egy fél-háromnegyed órás autózással ennyi látnivaló elérhető lenne. Hegyek és síkság, tavak, egész és fél tűzhányók, gyógyvizek, falvak, kis és nagyobb városok, várak, múzeumok és más nevezetességek váltogatják egymást aránylag kis területen, megfelelő az infrastruktúra mellett. A város is túllépett már a „piszkos tizenkettő” besoroláson, minden esélye meglenne arra, hogy a környék turisztikai központja legyen.

Binder Károly  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.