Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Várpalotai kirándulás

Szombat reggel, objektív okokból csak a tervezett csapat fele indult el, gyönyörű időben, Várpalotára. A Zichy kastély előtt Dobszay József nyá. alezredes úr, a várpalotai testvérklub elnöke várt minket.

 

Józsi bácsi nagyon színvonalas tájékoztatót tartott Várpalota katona életéről, a kastélyról és a benne elhelyezett Trianon Múzeumról. Beszélt a kastély szerepéről a magyar tüzérség történetében, az egykor itt működő Kiképző Központról, a Tüzér Múzeumról, a gyűjtemény további sorsáról.

 

A tájékoztató után megnéztük az egykor parancsnoki épületként működő kastélyt, a benne elhelyezett Trianon Múzeumot.

 

A Múzeum anyaga tartalmazza a trianoni döntéssel és annak következményeivel kapcsolatos tárgyi emlékek, okiratok, sajtótermékek, plakátok sorát. Tematikus termei egy-egy részterület anyagát tartalmazzák a kezdetektől a 40-s évek végéig. Érdemes megnézni, de a rengeteg anyag miatt több órás látogatásra kell számítani.

 

A kiállítás személyes emlékeket is felszínre hozott. Volt, akinek a korabeli elemi iskolai tanterem padjai voltak ismerősek, más pedig, családi érintettség miatt a Felvidékkel kapcsolatos anyagokkal teli teremben töltött el hosszabb időt.

 

A Múzeum látogatás után, némi „irigységgel” néztük meg  a várpalotai klub irodáját, látva azokat az előnyöket melyek egy saját állandó klubhelyiséggel együtt járnak. Jó hangulatú beszélgetés során ismerkedtünk egymással, hiszen ez volt az első alkalom, amikor közös rendezvényünk volt.

 

A Helyőrségi Klubban elfogyasztott ebéd után rövid városnézés következett, majd jó hangulatban indultunk haza.

 

A kiránduláson készített képeket a galéria Várpalota című pontja alatt tekinthetik meg. 

BK. 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.